Wat is survivalrun?
Survivalrun is een veelzijdige wedstrijdsport die steeds populairder wordt in Nederland. Niks is leuker dan hardlopen te combineren met hindernissen. Survivalrun is een sport waarbij alle conditionele aspecten aan bod komen: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie worden bij een survivalrun allemaal op de proef gesteld. De verschillende soorten hindernissen en de wisselende omgang met de elementen maken de sport stoer, uitdagend en erg gaaf!
Bij survivalrun worden speciale klimtechnieken gebruikt, zoals de apenhang, de voetklem en de swingover. Bij de meeste hindernissen moet je touwklimmen. Klimmen wordt gecombineerd met hardlopen over onverharde wegen en door natuurlijke omgevingen. Hindernissen zoals swingovers, pakladders of monkeybars, staplussen, lianen en netten zorgen ervoor dat je zonder goede techniek en een flinke dosis doorzettingsvermogen niet ver zult komen. Voor het uitlopen van een survivalrun moet je dus trainen!
Bij wedstrijden kruip je door modder, slinger je over sloten en ga je soms ook door het water. Ook houthakken of boogschieten zijn onderdelen in een wedstrijd. Het is niet ongebruikelijk om een gedeelte van het parcours in een kano of op een sup-boardaf te leggen. Survivalrun is dus een sport waarbij elke atleet mentaal en fysiek word uitgedaagd. De sport is voor jong en oud en toegankelijk voor beginners en topatleten.
De strijd tegen de elementen
Mentale Kracht, nodig om sterk te staan bij alle invloeden op het leven. Mentaal weerbaar zijn is ook belangrijk om te kunnen presteren in de sport. Fysiek sterk worden klinkt leuk, maar het begint allemaal met de mind. Niet voor niets is de slogan van de survivalrun-sport:' Survivalrun, de strijd tegen de elementen'.
Elementen en invloeden van buitenaf zoals de weersomstandigheden. De kou, hagel of regen. Maar ook bij sneeuw, de hitte of tijdens een harde storm: survivalrun gaat altijd door! Modder, een doorweekt loopparcours of een bevroren aardappelveld, het hoort er allemaal bij. De mentale weerbaarheid wordt flink op de proef gesteld tijdens een survivalrun. Het hebben van doorzettingsvermogen is een van de aspecten die er voor kunnen zorgen dat een ieder plezier kan hebben van een prestatie. Het overwinnen van een bepaalde hindernis of het uitlopen van een run, iedereen kan de strijd tegen de elementen aan!
Survivalrun Bond Nederland
Survivalrunwedstrijden worden georganiseerd door de Survivalrun Bond Nederland (SBN). Kracht is net als andere trainingsgroepen in Nederland aangesloten bij de Bond. De SBN keurt 1x per jaar de trainingslocatie, verzorgt opleidingen voor trainers en vrijwilligers en organiseert verzekeringen en voorlichting. Ook helpt de SBN clubs om de survivalrunsport verder te ontwikkelen en te promoten.
De SBN organiseert ook de competitie en de Nederlandse kampioenschappen in verschillende wedstrijdcategorieën. Zo kan de jeugd meedoen aan het JSR kampioenschap en zijn er voor de volwassenen verschillende wedstrijdcategorieën:
-
LSR: Lange survivalrun (zwarte shirts)
-
MSR: Middel lange survivalruns (rode shirts)
-
KSR: Korte survivalrun (blauwe shirts)
-
BSR: Basis survivalrun
De wedstrijdcategorieën voor de jeugd zijn verdeeld in leeftijd:
-
JSR 15-17 15 t/m 17 jaar 6 – 9 km
-
JSR 12-14 12 t/m 14 jaar 4 – 7 km
-
JSR 10-11 10 t/m 11 jaar 4 – 7 km
-
JSR 8-9* 8 t/m 9 jaar 4 - 5 km
Wat is het verschil tussen een survivalrun en een obstaclerun of een mudrun?
Een obstacle-run of een ander vergelijkbaar commercieel sportevenement is niet hetzelfde als een survivalrun. Bij de meeste mudruns zijn er bijvoorbeeld maar weinig hindernissen waarin je moet touwklimmen. In de basis lijkt het natuurlijk wel veel op een survivalrun, omdat je van start tot finish moet hardlopen en daarbij hindernissen moet trotseren. Survivalruns worden georganiseerd door trainingsgroepen met veel vrijwilligers. De wedstrijden behoren tot een klassement, georganiseerd door de Survivalrun Bond Nederland. (SBN) Juryleden, parcours-commissies, fotografen & de wedstrijdreglementen worden door de SBN geregeld. Een survivalrun kan daarom niet worden vergeleken met commerciële hindernis- of obstacle runs. Maar, survivalrun-training wel uitermate geschikt voor iedereen die zich wil voorbereiden op een Mudmasters, Strong Viking of obstacle-run. Pas wel op, want voor je het weet ben je om en loop je alleen nog maar survivalruns.
Wat voor kleding moet ik aan tijdens survivalrun?
Bij een survivalrun is het verstandig om een lange (hardloop) legging of tight aan te trekken. De strakke broek beschermt je huid tegen krassen en schuren tijdens het klimmen. Een sportshirt, of in de winter een sportshirt gecombineerd met een thermoshirt of windjack kan daarboven gedragen worden. Een voordeel van een thermo met lange mouwen is dat ook de huid van de onderarmen wordt beschermd. In de winter kan het ook goed zijn om een muts of Buff te dragen, dit voorkomt een hoop warmteverlies. Houd bij trainingen rekening met alle weersomstandigheden en zorg dat je genoeg warme en droge kleding bij je hebt, ook voor na de training.
Welke schoenen trek ik aan tijdens survivalrun?
Met een goede hardloopschoen kan je prima instappen bij een training of wedstrijd. Schoenen die vies mogen worden en lekker lopen zijn daarbij het handigste. Getrainde en geoefende survivalrunners lopen vaak op cross-schoenen met veel grip in het loopprofiel. Voor survivalrun zijn er inmiddels veel verschillende schoenmerken die speciale survivalrun-schoenen in hun assortiment hebben. Het bekendste merk is Inov8.